Ga naar de primaire navigatie Ga naar inhoud Ga naar voettekst

EXCLUSIEVE SINGEL-RONDVAART OP HET ROMEINSE SCHIP

[NIET BESCHIKBAAR] BENT U OP ZOEK NAAR DAT EXTRA HISTORISCHE TINTJE AAN UW RONDVAART? BOEK DAN HET ROMEINSE SCHIP OM UW UITJE COMPLEET TE MAKEN!

Snelle details

 

Info Info:

  • Deze vaart is uitermate geschikt voor kinderen
  • Honden zijn welkom aan boord!
  • Met een beetje hulp kunnen onze passagiers die iets minder goed ter been zijn ook aan boord
  • Bij extreem slecht weer kan deze vaart helaas niet doorgaan
Vanaf :
16.50

Nieuw in het aanbod van cultuurhistorische vaarten over de Utrechtse singels is een replica van een Romeins schip uit de tweede eeuw na Chr.

U vaart in vijf kwartier rondom het oude centrum van Utrecht, en beleeft 2000 jaar geschiedenis en architectuur van Utrecht, begeleid door een professionele gids aan boord.

De geschiedenis komt voor jong en oud tot leven door de combinatie van het varen op een uniek schip, de boeiende verhalen van de gids en een expeditiekaart: van Romeinen tot Hoog Catharijne. Door de elektrische motoren zweeft u in stilte over het water.

Het origineel van dit schip is te zien in Castellum Hoge Woerd in De Meern. Voor meer informatie over dit kroonjuweel gaat u naar www.museumhogewoerd.nl.

 

Achtergrondinformatie Romeinse schip

Dit schip is in 1997 ontdekt in Leidsche Rijn en zes jaar later opgegraven. Het lag zo’n drie meter diep en is bewaard gebleven door de kleigrond, het is gereconstrueerd en oorspronkelijk in Woerden in de vaart genomen onder ‘Per Mare Ad Laurium’ (PMAL) en heet nu ‘De Meern 1’ (het is namelijk gebruikelijk voor Nederlandse scheepswrakken om vernoemd te worden naar de plaats waar ze gevonden zijn).

“Het schip is ergens aan het eind van de tweede eeuw na Christus gezonken, vermoedelijk door een storm. Qua bouw is het opvallend rank en heeft het een fraai omhooglopende achtersteven. Het was daardoor goed wendbaar en kon zodoende op moeilijker bevaarbare rivierdelen worden ingezet. Gezien deze eigenschappen en de gereedschappen die in het schip gevonden zijn, was het mogelijk een onderhouds- of bevoorradingsschip waarmee kades en oevers op orde werden gehouden. Gezien de slijtagesporen is het schip misschien wel 40 tot 50 jaar in de vaart geweest voordat het verging” (Gemeente Utrecht & De Kam, z.d.).

Het Romeinse schip is elektrisch aangedreven, 25 meter lang, 2,70 meter breed en heeft plek voor 32 gasten.

 

Bronnen

Gemeente Utrecht, & De Kam, R. (z.d.). Romeinse schepen – De bouw van Utrecht. Bouw van Utrecht. Geraadpleegd op 3 maart 2022, van http://www.bouwgeschiedenisutrecht.nl/project/romeinse-schepen/